Лист ветеранiв України на підтримку Української Православної Церкви

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує «Відкритий лист мирян — ветеранів України до Святійшого Патріарха Варфоломія, Президента України П. Порошенка, спікера Верховної Ради А. Парубія на підтримку Української Православної Церкви», який був розміщений на офіційній сторінці організації «Ветерани України» 20 вересня 2018 року.

Ваше Святосте!

Вельмишановні пане Президенте,

спікере та народні депутати України!

Від імені мирян — ветеранів України дозвольте засвідчити свою повагу та звернутися зі словами підтримки на користь Української Православної Церкви.

Сьогодні ми є свідками дуже небезпечної конфронтації в українському суспільстві на релігійному ґрунті. У засобах масової інформації вона подається як боротьба української віри, Церкви «Київського патріархату» проти віри ворога, Церкви агресора, тобто «Московського патріархату». Інформаційне поле в Україні щоденно продукує звинувачення останньої, а разом з нею і тих, хто її підтримує, у непатріотичності, деструктивності та ворожості.

Спостерігаючи нагнітання подібної тенденції, ми, ветерани Другої світової війни, інших воєнних конфліктів, учасники бойових дій, інваліди, учасники війни, ветерани праці, пенсіонери, не можемо стояти осторонь та маємо заявити, що абсолютна більшість з нас, ветеранів, йдуть у Церкву не для того, щоб продемонструвати свою належність до певного патріархату — ми йдемо до Бога, заради отримання у тій Церкві, до якої звикли, духовної підтримки у збереженні своїх духовних цінностей — миру й злагоди у суспільстві.

Ми вважаємо, що атмосфера недовіри, зневаги, між релігійними конфесіями, яку розпалюють деякі ЗМІ, та й урядовці, може привести до протистояння між мільйонами мирян, і це не йде на користь Україні.

В зв’язку з цим ми висловлюємо свою підтримку духовенству Української Православної Церкви на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. З усією відповідальністю заявляємо, що багаторічний досвід співпраці наших ветеранських організацій, історія якої налічує понад 30 років, з Українською Православною Церквою свідчить про прямо протилежну характеристику цієї релігійної організації, аніж ту, що подають у ЗМІ. Представники її єпископату, духовенства та пастви здійснюють систематичну та значну програму з духовної опіки та матеріальної допомоги українським ветеранам, учасникам війн, ветеранам праці та пенсіонерам. Волонтери та священики Синодального військового відділу й інших установ УПЦ реалізують різноманітні благодійні акції на території всієї України й безпосередньо у зонах відчуження та АТО. Тисячі українських військовослужбовців вдячні за пастирську опіку та реабілітацію, що отримали в храмах і установах УПЦ. Особливо треба відзначити зусилля Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина, котрі попри високі церковні посади, особисто беруть участь у благодійних акціях на користь ветеранів війн і праці. Їхній приклад любові до України та її народу не словом, а справою надихає суспільство на мир та благодійність, а для нас красномовно свідчить про оманливість ярликів ворожості, якими клеймлять на наших очах нашу Українську Православну Церкву, яка є абсолютно самодостатньою, самостійною та суверенною Церквою.

Очевидною та обурливою для нас також є спроба остаточно сплюндрувати Церкву, зробивши з неї та її мирян вигнанців на своїй же землі, шляхом створення паралельної релігійної організації так званої Помісної Церкви. Кількісно та якісно протягом усієї історії вітчизняної незалежності Українська Православна Церква довела, що є самодостатньою та повноцінною Церквою українського народу на арені світового Православ’я. Намагання якимось чином похитнути її духовний авторитет ззовні шляхом надання автокефалії якійсь іншій громаді вважаємо несправедливим, невиправданим і штучним.

Просимо Вашу Святість і високоповажне керівництво нашої держави дослухатись до голосу сотень тисяч ветеранів війни і праці, зважити на високий духовний авторитет і плідне служіння Української Православної Церкви та запобігти зазіханню на її канонічний статус у нашій українській державі.

Миряни Української Православної Церкви

– ветерани Дніпропетровської, Львівської, Черкаської,

Житомирської, Хмельницької, Запорізької, Чернігівської, Кіровоградської,

Волинської, Миколаївської та інших областей України, а також міста Києва

Організація ветеранів України — є добровільною Всеукраїнською громадською організацією ветеранів Великої Вітчизняної війни, інших війн і воєнних конфліктів, ветеранів праці, військової служби і органів внутрішніх справ. Головною метою Організації є всебічний захист прав, соціальних, економічних, вікових та інших інтересів ветеранів війни, праці, військової служби і органів внутрішніх справ, інших пенсіонерів — громадян похилого віку. Організація була створена за ініціативою ветеранської громадськості на Першій Установчій конференції ветеранів війни і праці, яка відбулася 28 березня 1987 року.

По материалам Информационно-просветительского отдела УПЦ.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *