II Всеукраїнська науково-практична конференція в Святих Горах

II Всеукраїнська науково-практична конференція в Святих Горах
20 фото

25-26 вересня 2014 року у м. Святогірську Донецької області, в конференцзалі Свято-Успенської Святогірської Лаври відбулася II Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми збереження і використання культурної спадщини в Україні».

 

Науковий форум присвячений 10 річниці надання Свято-Успенському монастирю статусу Лаври (2004); 170-річчю відновлення Святогірського Успенського монастиря (1844); 80-річчю створення краєзнавчого музею М.В.Сібільовим у Святогірську (1934).

Організаторами конференції виступили Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації і Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську. Учасники конференції представляють наукові установи і учбові заклади, історико-культурні заповідники і музеї, національні природні парки і науково-реставраційні організації, органи охорони культурної спадщини та дослідницькі центри Донецької, Харківської, Полтавської, Чернігівської, Черкаської, Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської областей і м. Києва. На обговорення конференції винесено 40 доповідей по найактуальнішим питанням охорони, збереження, реставрації і використання об’єктів культурної спадщини в різних областях України. За предметом дослідження та напрямками досліджень доповіді розподілені між трьома секціями:

1. Збереження та використання культурної спадщини і природних комплексів в Україні.

2. Історичне краєзнавство і регіональна історія.

3. Археологія та музейна справа.

До початку конференції організатори підготували і видали збірку матеріалів конференції, яка була вручена кожному учаснику конференції.

Перед пленарним засіданням учасників конференції привітали намісник Свято-Успенської Лаври архієпископ Святогірський Арсеній, заступник Святогірського міського голови Е.А.Бабкина, регіональний представник по Донецькій та Луганській областях відділу територіального представництва управління контролю за переміщенням культурних цінностей та охорони культурної спадщини Міністерства культури України Л.В.Гладка, директор Святогірського історико-архітектурного заповідника С.С.Шарабан, голова Донецької обласної організації Національної спілки краєзнавців України В.І.Романько, в.о.начальника відділу культури Слов’янської міськради О.В.Гусейнова.

На початку конференції презентація нових наукових видань по історії Святих Гір:

  1. Святогір’я в історії козацтва. Зб.наукових праць. — Святогірськ: КЗ «Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську», Донецьк: ПП «ВД Кальміус», 2014. — 112 с.
  2. В.Н.Дедов, Святые Горы. Иллюстрированная история. Донецьк «Донбас», РА «Ваш імідж»,2014. — 464 с.

В перший день роботи конференції з доповідями виступили фахівці з питань дослідження пам’яток культури Святогірського заповідника (директор заповідника С. С. Шарабан, провідний науковий співробітник Дєдов В.М., мол. наук. співробітник Дєдов О.В.), Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України (науковий співробітник Легейда А.В., реставратор вищої категорії Єфанова С.Р.), Донецького національного универсітету (к.і.н., доцент Колесник О.В.), Національного природного парку «Святі Гори» (заст. директора Журова П.Т.), Слов’янського краєзнавчого музею (ст. наук. співробітник Шамрай А.В.).

В межах конференції відбувся круглий стіл з питань збереження культурної спадщини Донеччини на сучасному етапі, на якому виступили представники органів охорони культурної спадщини Донецька, Краматорська, Слов’янська, Ізюма, який викликав жваву дискусію і обмін думками.

Перший день конференції був насичений заходами по обміну досвідом музейної роботи, які підготувала Свято-Успенська Святогірська Лавра і Державний історико-архітектурний заповідник. Так, намісник Лаври, владика Арсеній розповів про хід створення нового музею ікони і провів змістовну екскурсію по музеям Лаври. Заповідник у виставковому залі відкрив створену до 170 річчя відкриття Святогірського монастиря фотовиставку «Святі Гори в XIX – на початку XX ст.».

На другий день конференції в межах секційних засідань були обговорені доповіді фахівців Донецького національного університету (к.і.н., доцента Мартинчук І.І., к.і.н., доцента Отземко О.В.), Харківського національного університету (аспірант А.О.Харламова), художньо-меморіального музею І.Ю.Репіна м. Чугуєва (наук. співр. А.В.Юрченко), реставраційних організацій м. Києва (к.х.н. Поляцькова Н.В.), Святогірського історико-архітектурного заповідника (зав. відділами Дєдова Я.Д., Соляник А.А.) та ін.

Червоної стрічкою через всі доповіді і обговорення проходила теза, що становлення України, як незалежної держави, покладає на неї особливу відповідальність за долю історико-культурної спадщини, що знаходяться на її території. Безспірним є те, що Україна належить до країн з багатогранною і цілком унікальною культурною спадщиною — її визначні пам’ятки історії та культури є невід’ємною частиною європейського та світового культурного надбання.

Учасники конференції тепло привітали з 60-річчям дослідника-археолога з м. Слов’янська старшого наукового співробітника Слов’янського краєзнавчого музею А.В.Шамрая.

Завершилася конференція підведенням підсумків і обміном досвідом пам’яткоохоронної роботи під час екскурсії по пам’яткам архітектури XVII-XIX ст. Святогірського Успенського монастиря і музею Святогірського історико-архітектурного заповідника.

Фотоальбом на   Яндекс Фотки    Логотип flickr