Звернення святогірської братії у зв’язку з арештом митрополита Арсенія

Звернення братії Свято-Успенської Святогірської Лаври УПЦ у зв’язку з кримінальним переслідуванням, арештом та ув’язненням в СІЗО у м. Дніпро намісника Святогірської Лаври митрополита Арсенія (Яковенко І. Ф.)

24 квітня 2024 р. Служба безпеки України провела обшук у Свято-Успенській Святогірській Лаврі УПЦ, затримала намісника Лаври, вікарія Київської Митрополії митрополита Арсенія та повідомила йому про підозру в поширенні інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України, за можливості їхньої ідентифікації на місцевості (ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України), за що передбачено покарання до 8 років позбавлення волі. Після цього владика Арсеній був доставлений співробітниками СБУ до м. Слов’янськ, а потім до м. Дніпро.

Підозру обґрунтовують тим, що у вересні 2023 р. владика під час проповіді у храмі нібито розповів вірянам про місця розташування блокпостів Збройних Сил України біля Лаври і таким чином поширював інформацію військового характеру. Сторона захисту впевнена, що вказане обвинувачення є надуманим і необґрунтованим, оскільки ніякої інформації військового характеру владика не поширював, що підтверджується багатьма вагомими доказами.

Однак у ніч з 24 на 25 квітня 2024 р. Жовтневий районний суд у місті Дніпро повністю задовольнив клопотання прокурора та обрав для митрополита Арсенія запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Клопотання захисту про домашній арешт і можливість застосувати грошову заставу суд проігнорував. Близько трьох годин ночі, одразу з приміщення суду, владику було направлено до Дніпровського СІЗО.

Слід зауважити, що згідно зі ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вважаємо, що застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у тому числі без альтернативи внесення застави, не відповідає ані обставинам інкримінованого правопорушення, ані особі підозрюваного та свідчить про негуманне поводження з шанованою людиною, до того ж зі слабким здоров’ям. Митрополит Арсеній має тяжкі захворювання і тому потребує постійного медичного нагляду та лікування, які в умовах СІЗО неможливо забезпечити. Арешт владики є відвертим порушенням прав людини та спрямований на примусове усунення митрополита Арсенія від виконання послуху намісника Святогірської Лаври, котра є одним з головних духовних центрів України, і його ізолювання.

Братія Святогірської Лаври молитовно підтримує митрополита Арсенія, чекає на його якнайшвидше звільнення з-під арешту, а обвинувачення на адресу владики вважає штучними й надуманими. Незважаючи на масштабні руйнування обителі, за підтримки владики Арсенія у Лаврі до сьогодні звершуються богослужіння, братія монастиря щоденно продовжує нести свій чернечий подвиг. Також у Лаврі на повному її утриманні проживає велика кількість людей, які втратили власне житло в результаті воєнних дій.

Митрополит Арсеній є немовби серцем Лаври, без нього неможливо уявити Святогірську обитель. Для всіх нас, котрі живуть у Лаврі, владика Арсеній — незамінний духовний наставник, адміністратор і молитовник. Тому ізолювання владики є для всіх нас тяжким ударом.

Усім вам, дорогі брати і сестри, дякуємо за молитви та слова підтримки, які надходять на адресу Свято-Успенської Святогірської Лаври Української Православної Церкви.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *